Een dag uit het leven van David Windvaantje

Behalve om te weten te komen hoe het met mij gaat - ik heb leukemie - kan je hier ook terecht voor vrolijkheid en wetenschap.

Beide kan je ook zelf bijdragen door te klikken op 'reacties' onder een bericht.

Proudly sponsored by

zaterdag 27 oktober 2007

Dag 6

De weg naar schoon beenmerg is er een vol golven. Ik ben zelf het zwalkende schip en eet de laatste dagen zo weinig dat scheurbuik op de loer ligt. Bij Poseidon, wat voel ik me vandaag misselijk en belabberd. Bind mij maar aan de mast.

Nog 2 dagen chemo te gaan. Nog 2 dagen gebeten worden door giftige zeeslangen. Nog maar 2 dagen!

vrijdag 26 oktober 2007

Dag 5

Zijn er parallellen tussen orgaan- en stamceltransplantatie, dat vroeg Anja zich af. En dan specifiek, moet je bij de stamcel variant je hele leven medicijnen slikken, zoals je moet als je bijv. een nier hebt gekregen? Het antwoord is: nee. Het gaat bij stamcellen toch wat anders. De eerste tijd (ongeveer een jaar) moet je wel medicijnen slikken die je immuunsysteem onderdrukken om zo de nieuwe stamcellen niet af te stoten. Maar na een tijdje, als die stamcellen zich helemaal senang zijn gaan voelen, dan worden zij als het ware de nieuwe baas van het immuunsysteem en zou er geen gevaar voor afstoting meer moeten zijn. Een ware staatsgreep (merggreep) dus, compleet met onderdrukking van de inheemsen. Mijn beenmerg heet vanaf dat moment dan ook geen beenmerg meer, maar myanmerg! Ik hoop dat het zo duidelijk is, want tegenspraak duld ik niet.

donderdag 25 oktober 2007

Dag 4

Mensen die nog een woordgrapje in de koker hebben mogen deze alsnog bij dag 3 toevoegen, geen probleem!

Dag 4 is de dag van het onvoorwaardelijk overgeven. Ik heb het reeds drie keer gedaan vandaag. Alles keurig in een bakje, dat wel. Maar poe hee, die chemo hakt er weer in.

Met enigszins verlepte groeten!

woensdag 24 oktober 2007

Dag 3

"Ik zag vanochtend een grizzly achter mijn fornuis staan."
"Dan zal je je keuken moeten ontberen."

Vandaag is het dag 3, de dag van de woordgrap. Wisten jullie dat al? Dit is dus een ideale gelegenheid om een leuk woordgrapje in de reacties te zetten.

Overigens, ik heb me voorgenomen vaker te reageren op vragen die in de reacties gesteld worden. Dat doe ik, uiteraard, ook weer als een reactie.

dinsdag 23 oktober 2007

Dag 2

Yo! De chemo dript weer mijn aderen in en mijn blog is voor de komende 4 weken weer mijn fijne venster naar de buitenwereld en jullie venster op deze binnenwereld.

Ondanks dat de mores hier me inmiddels bekend zijn is het toch even wennen. Wat zeg ik, wennen, ik baal er nog een beetje van dat ik hier weer zit.

Maar goed, ik kan er aan de andere kant ook wel mee leven. Het is hier op zich prima toeven en het einddoel maakt deze bende de moeite waard.

Eindelijk een uitdager voor tafelvoetbal. Vic, kom maar op!

maandag 22 oktober 2007

Dag 1

Jaja, daar zijn we weer, met een nieuwe dag 1.

Wat een wonderlijk weerzien was het vandaag. Ik lig weer in dezelfde kamer op dezelfde plek. Mijn buurvrouwen zijn oude bekenden, de één heb ik 3 weken geleden achtergelaten, ze mag binnenkort naar huis, de ander ken ik nog van het begin van mijn kuur, zij ging even later naar huis en is nu terug voor kuur 2.

Vanmiddag alweer mijn eerste pot tafelvoetbal gespeeld en ik ben nog steeds een kanon, al zeg ik het zelf. Het is ook wel een hele goede bak die hier staat, dat helpt ook. Wie komt mij verslaan?

Ik mocht vandaag nog van de afdeling af dus ik ben om 7 uur met Jaap in een taxi gestapt en we hebben een borrel gedronken en een satétje gegeten in het café aan de bosbaan. Morgen barst het feest weer los met 7 dagen chemo. Ik kom nu sterker en fitter het ziekenhuis binnen dan de vorige keer dus ik hoop dat dat wat uitmaakt. Ik ben in ieder geval strijdlustig en er helemaal klaar voor. Dit moet 'm worden, want bij succes kunnen we snel over naar de transplantatie in R'dam, nu er een donor is.

Na dit uitgebreide relaas over mijzelf, vraag ik me nu benieuwd af: wat heb jij, lezer, vandaag gedaan?

Opname

Per vandaag vertoef ik weer een tijdje in de VU!

Het grote feest

Voor iedereen die bij het grote feest op 30 juni aanwezig was, of had willen zijn:

De opnames van Revive the Five zijn vanaf nu te downloaden! Klik hier!

Ernestien heeft foto's gemaakt! Klik hier!

Hoe wordt je bloed- en stamceldonor?

Voor uitgebreidere informatie over stamceldonatie, kijk hier en hier!

Nu er voor mij naar beenmerg (stamcellen) wordt gezocht blijkt maar weer hoe fijn het is dat andere mensen dat beschikbaar willen stellen.

Jij kan dat ook! Al ben je misschien geen match met mij, dan wel met iemand anders. Zonder donoren kan het cirkeltje niet rond komen. Barbra-Joy zocht het voor mij uit:

Ik stond al ingeschreven bij de bloedbank en heb even opgezocht wat iemand die beenmergdonor (heet eigenlijk
stamceldonor) zou moeten doen. (Dit ga ik dus zelf ook doen). In het kort:

Wat gebeurt er als ik mij heb aangemeld als stamceldonor?

Nadat u een verklaring hebt ondertekend waarin u zich bereid verklaart stamceldonor te willen worden, worden enkele buisjes bloed bij u afgenomen voor de bepaling van uw HLA-bloedgroepen. Onder een codenummer worden, via de registratie door de Nederlandse Stichting Europdonor, uw gegevens opgenomen in het wereldwijde bestand en dan is het afwachten of men ooit stamceldonor zal worden voor een patiënt ergens in de wereld. De kans is namelijk ook één uit duizenden, dat de HLA-typering van een patiënt bij de uwe past. Natuurlijk kunt u gewoon op de gebruikelijke manier doorgaan met het geven van bloed of plasma.

Kortom, je hoeft slechts een paar buisjes te geven (kan ook 's avonds in 1 van de centra) en mocht je ooit iemands leven kunnen redden, dan wordt er contact met je opgenomen. De echte donatie kan tegenwoordig ook met beinvloeding van medicijnen, dan is narcose niet meer nodig. En met narcose ben je dan uiteindelijk hooguit een dag in het ziekenhuis. Dat valt dus best mee.