Een dag uit het leven van David Windvaantje

Behalve om te weten te komen hoe het met mij gaat - ik heb leukemie - kan je hier ook terecht voor vrolijkheid en wetenschap.

Beide kan je ook zelf bijdragen door te klikken op 'reacties' onder een bericht.

Proudly sponsored by

zaterdag 8 september 2007

Dag 6

Best een goede dag gehad vandaag. Veel uit bed geweest en ik voelde me meestal lekker.

Gisteren heb ik 3 zakjes bloed gekregen. Wie het gegeven heeft moet zich kiplekker hebben gevoeld. Ik knapte er in ieder geval enorm van op. Door de chemo gaan je bloedwaardes naar beneden, je krijgt o.a. een soort bloedarmoede en daar word je moe van. Als je dan opeens vers bloed erbij krijgt dan geeft dat een kick van jewelste. Ik voelde me opeens reuze energiek en lekker. Je bloed transporteert weer meer ijzer en zuurstof en je hart hoeft daardoor minder hard te werken. Wat een verschil zeg.

Het gaat nu dus vrij goed maar dit betekent niet dat dit zeker zo zal blijven. Mijn maag-darmkanaal gaat van binnen kapot gaan (chemo tast al je sneldelende cellen aan) en dat gaat last geven. Verder loop ik de komende tijd het risico op infecties. Hoeft niet te gebeuren, kan wel, als het gebeurt krijg ik koorts en ben ik waarschijnlijk een paar dagen goed ziek. We zullen zien.

vrijdag 7 september 2007

Dag 5

Het grote gevecht is begonnen. Sinds gisteren merk ik de effecten van de chemo en die zijn bij tijd en wijle niet mis. Je voelt niet alleen dat je leeft maar ook hoe je leeft. Sommige processen worden akelig duidelijk: als je spijsvertering goed werkt, wees er blij mee!

Het zijn enerverende dagen maar het gaat best goed tot nu toe. Ik heb wel momenten dat het even zwaar is maar ook momenten dat ik me fitter voel, dat ik over de afdeling stiefel of een leuk gesprek met iemand voer. Vandaag kreeg ik de eerste bloeduitslagen die lieten zien dat de chemo lijkt aan te slaan. Een heerlijke opsteker mag ik wel zeggen, het is fijn om te weten dat het allemaal ergens goed voor is.

Morgen ben ik al op de helft van mijn chemokuur. Mooi!

Ik lees trouwens alle reacties en e-mails met veel plezier. Ik heb helaas niet altijd de puf om te reageren. Maar ik geniet van het lezen!

woensdag 5 september 2007

Illusie

Dag 3

Vandaag is de chemo begonnen. Behalve dat er een infuus bij me is aangesloten betekent dat verder niet zoveel.. Verder ben ik door mijn moeder ingemaakt met Scrabble en heb ik Jaap alle hoeken laten zien van de flipperkast die hier op de gang staat.

Klinkt bijna gezellig he?

dinsdag 4 september 2007

Dag 2

Om te zeggen dat ik een beetje moet wennen is een grof understatement. Om de haverklap controles, cocktails van pillen, met z'n drieën op een kamer, een ander bed (zonder mijn geliefde bijslaap), andere etenstijden, etc...

Maar toch gaat het wel goed hier. De verplegers en dokters zijn echt ongelooflijk aardig, hebben de tijd voor je, houden je echt in de gaten. Een heel fijn gevoel. Mijn kamergenoten zijn zeer sociaal én beschikken over een gevoel voor humor dus dat is ook mazzelen. Zo waarschuwde de ene me vanochtend dat de 'witte wolk' langs zou komen. Dat bleek een stoet aan artsen en co-assistenten te zijn waar je u tegen zegt. Inderdaad een witte wolk aan mensen om je bed die vragen hoe het met je gaat. En je weet dat je je bij deze lui er niet van af gaat kunnen maken met een simpel 'goed, met jullie'? Ze hebben stuk voor stuk jaren gestudeerd en willen dus geen éénlettergrepige antwoorden. Indrukwekkend.

De afdeling waar ik lig is op zichzelf geïsoleerd te noemen. De luchtdruk is hier wat hoger en er is een sluis waardoor je naar binnen komt (en waarin je je handen dient te wassen met alcohol). De lucht wordt gefilterd en zo is het dus niet nodig om iedereen in een apart kamertje op te sluiten. Vandaar dat ik met twee anderen op een kamer lig en ook rond mag lopen.

Wij krijgen hier als eerste het eten, rechtstreeks uit de keuken, zodat het goed vers is. Zelf meegebracht eten mag in de meeste gevallen ook, mits het ook weer heel vers is. Verder kunnen er geen ramen open en zijn bloemen verboden. Dit alles om de kans op infectie met schimmels en andere nare beestjes klein te houden.

De grootse complicatie-veroorzakers zijn echter de bacteriën en schimmels die je van jezelf bij je draagt. Een immuunsysteem is echt een fenomenaal iets, als je het tijdelijk moet missen realiseer je je pas waar het je allemaal tegen beschermt.

Maar goed, we lopen hier dus niet voortdurend met mondkapjes op en gezond bezoek mag mij ook gewoon aanraken.

Over bezoek gesproken, de bezoekuren zijn hier dagelijks van 11.00 tot 13.00 en van 16.00 tot 19.30. Als je wilt langskomen, wat ik leuk vind, stuur me dan een smsje met de tijd/datum waar je aan zit te denken. Binkie of ikzelf komen dan even bij je terug of het kan, of om een ander moment voor te stellen.

Tot zover, morgen begint de chemo. Ik zou er de eerste dagen nog niet teveel van moeten merken, maar dat zien we vanzelf wel.

maandag 3 september 2007

Dag 1, vervolg

Zo, daar zitten we dan! Waar zit ik? Hier:

Vu Ziekenhuis
Afdeling 3B (Hematologie)
Kamer 14

Ik mag van mijn kamer af (mits ik zin heb) en ik mag ook bezoek ontvangen (mits gezond). Mijn telefoon doet het gewoon dus telefoontjes of smsjes komen aan.

Woensdag begint mijn chemokuur. Die duurt zeven dagen. Daarna komt 'De Dip'. Dat betekent dat mijn leukocyten, bloedplaatjes en rode bloedcellen richting het nulpunt duiken. Wees niet bang, ze staan met vers bloed klaar. Daarna komen die cellen allemaal weer langzaam terug en op dag 21 kijken ze of de leukemie verdwenen is. Daar is overigens een grote kans op.

Woensdag is dus pas de echte 'dag 1'.

Tot zover, het was een drukke dag, ik ga even een dutje doen!

Dag 1

Zo, zometeen vertrek ik naar het VU ziekenhuis. Het klinkt misschien gek maar ik heb er zowaar zin in. De laatste dagen ben ik me in versneld tempo zieker en slapper gaan voelen, en nu denk ik: Ik wil beter worden! Laat maar komen!

Ik zal vanavond hier vermelden hoe ik de komende tijd te bereiken ben en wat er gaat gebeuren.

Bedankt voor al jullie steunbetuigingen!

Het grote feest

Voor iedereen die bij het grote feest op 30 juni aanwezig was, of had willen zijn:

De opnames van Revive the Five zijn vanaf nu te downloaden! Klik hier!

Ernestien heeft foto's gemaakt! Klik hier!

Hoe wordt je bloed- en stamceldonor?

Voor uitgebreidere informatie over stamceldonatie, kijk hier en hier!

Nu er voor mij naar beenmerg (stamcellen) wordt gezocht blijkt maar weer hoe fijn het is dat andere mensen dat beschikbaar willen stellen.

Jij kan dat ook! Al ben je misschien geen match met mij, dan wel met iemand anders. Zonder donoren kan het cirkeltje niet rond komen. Barbra-Joy zocht het voor mij uit:

Ik stond al ingeschreven bij de bloedbank en heb even opgezocht wat iemand die beenmergdonor (heet eigenlijk
stamceldonor) zou moeten doen. (Dit ga ik dus zelf ook doen). In het kort:

Wat gebeurt er als ik mij heb aangemeld als stamceldonor?

Nadat u een verklaring hebt ondertekend waarin u zich bereid verklaart stamceldonor te willen worden, worden enkele buisjes bloed bij u afgenomen voor de bepaling van uw HLA-bloedgroepen. Onder een codenummer worden, via de registratie door de Nederlandse Stichting Europdonor, uw gegevens opgenomen in het wereldwijde bestand en dan is het afwachten of men ooit stamceldonor zal worden voor een patiënt ergens in de wereld. De kans is namelijk ook één uit duizenden, dat de HLA-typering van een patiënt bij de uwe past. Natuurlijk kunt u gewoon op de gebruikelijke manier doorgaan met het geven van bloed of plasma.

Kortom, je hoeft slechts een paar buisjes te geven (kan ook 's avonds in 1 van de centra) en mocht je ooit iemands leven kunnen redden, dan wordt er contact met je opgenomen. De echte donatie kan tegenwoordig ook met beinvloeding van medicijnen, dan is narcose niet meer nodig. En met narcose ben je dan uiteindelijk hooguit een dag in het ziekenhuis. Dat valt dus best mee.